erotiek

Erotiek

Erotiek is geneeskrachtig

Wat Is Erotiek? 

Erotiek is geen seks; het is seksualiteit getransformeerd door de menselijke verbeelding. Het zijn de gedachten, dromen, anticipatie, weerbarstige impulsen en zelfs pijnlijke herinneringen die jouw uitgestrekte erotische landschappen vormen. Het wordt gestimuleerd door je hele menselijke ervaring, gelaagd met vroege kinderervaringen van aanraking, die later de hoekstenen van je erotische leven worden.  We weten dat zelfs de dingen die ons het meeste plezier geven, uit de meest pijnlijke bronnen kunnen komen. Erotiek is niet comfortabel en netjes. Het onthult innerlijke strijd een mix van opwinding en angst. Erotiek is geneeskrachtig.

De volledige betekenis van het woord erotiek omvat het gevoel van levendigheid, nieuwsgierigheid en spontaniteit waardoor we ons levend voelen, ver buiten het louter seksuele rijk. We luisteren wat beter. We raken wat zachter aan. We genieten en blijven hangen. We observeren en belichamen.

Erotiek onthult ons een andere wereld, binnen deze wereld.
De zintuigen worden dienaars van onze verbeelding, ze laten ons het onzichtbare zien en het onhoorbare horen.

Erotiek doordrenkt onze ervaringen met betekenis, bevordert verbinding en – in moeilijke tijden – Erotiek is de levenskracht die ons ondanks alle tegenslagen verbonden houdt met ons gevoel van menselijkheid, hoop en vreugde. Deze levenskracht is van fundamenteel belang in alle stadia en in alle fasen van elke relatie. Dat gezegd hebbende, erotiek is vooral belangrijk wanneer koppels worden geconfronteerd met uitdagingen, of ze nu van binnenuit de relatie komen of van externe problemen of een algemeen gevoel van angst.

Wanneer je erotiek in je individuele leven uitnodigt, vooral door je basale vijf zintuigen aan te spreken, geef je jezelf toestemming om een ​​fundamentele maar vaak vergeten waarheid te herinneren: de essentiële schoonheid van de wereld is altijd voor jouw beschikbaar, zelfs in de donkerste tijden. Erotiek is een tegenkracht voor melancholie, en toegang krijgen kan zo eenvoudig zijn als afstemmen op de zintuigen die jij tot je beschikking hebt.

Hoe Aanraking Intimiteit Bevordert

Aanraking is het eerste zintuig dat je ontwikkelt. Als baby is aanraking de manier waarop je leert over de wereld buiten de baarmoeder. Het is hoe je jezelf kalmeert, op je duimen zuigt en aan je haar draait om je hartslag en je stress gehalte te verlagen en oxytocine vrij te maken.

Hoe je als volwassene afstemt op je tastzin, hangt nauw samen met hoe je als kind graag speelde. Naarmate je ouder wordt, ga je over op nieuwe herhalingen van de tactische ervaringen die zo vormend waren in je jeugd. Je kalmeert jezelf door massage en masturbatie. Je neemt lange hete baden. Af en toe slaap je uit genietend alleen of met je partner onder de zachte lakens van je bed. Je hebt de neiging om deze ervaringen als speciale omstandigheden te behandelen, maar elk is een fundamentele uitdrukking van het belichamen van je erotische zelf.

Niets is echter beter dan een aanraking op je schouder of die knuffel die woordeloos overbrengt:
Ik zie je.
Ik geef om jou.
Ik ben opgewonden door bij je te zijn. 

Geur – Mentale Intimiteit

Geur is het meest elementaire van de zintuigen. Als je iets ruikt, weet je meteen of je het lekker vindt of niet. En geur is nauw verbonden met het geheugen. Op het moment dat je een vleugje van het parfum van je moeder opsnuift, of mottenballen ruikt die je aan de zolder van je grootouders doet denken, word je meteen vervoerd. Hetzelfde geldt voor je romantische relaties.

  • Welke geur doet jou denken aan je eerste date?
  • Hoe ruikt de lucht waar ik woon?
  • Waar ruik ik naar?
  • Welke maaltijd vind je opwindend ?

Die laatste vraag geeft ook een prachtig inzicht in hoe afstemming op je zintuigen nauw verbonden is met hoe we verlangen ervaren. Net zoals je mond begint te kwijlen wanneer je iets lekkers ruikt dat gekookt wordt, begint je hele lichaam verlangen te ervaren wanneer je zintuigen iets oppikken dat je opwindt.

De Weg Terug Vinden Naar De Erotiek

Het maakt niet uit hoe effectief je routines zijn geweest – of hoeveel je er zelfs van hebt genoten – als ze niet vol creativiteit zitten, laten ze je onvermijdelijk verdoofd achter.  Creativiteit is waar erotiek leeft.  Aangedreven door nieuwsgierigheid, intuïtie en de energie van verbeelding, nodigt creativiteit je uit in het onbekende. En erotiek gaat over het terugbrengen van avontuur in het spel. Het gaat erom creativiteit in je leven te brengen.

Wanneer je vlucht gedrag videogames, doom-scrolling en sociale media worden – repetitieve, verslavende activiteiten die je kunt doen vanuit de veiligheid van je huis terwijl je de zekerheid krijgt van een gegarandeerde dopamine-hit – kan het moeilijk zijn om jezelf opnieuw te bedraden om creatief te worden over hoe jij je vrij kunt voelen.  

Maar vrijheid in opsluiting komt voort uit de verbeelding.  Net zoals een kind zich kan voorstellen dat het een zeekapitein is die een oceaanreis maakt of dat een kartonnen doos een kasteel is, Kan jij je voorstellen dat een buurtwandeling een verkennend avontuur is, waarbij al je zintuigen worden gebruikt om het te ervaren. Stel je voor dat jouw keuken, met de lichten uit, kaarsen aan en een heerlijke maaltijd voor twee, een klein gaatje in het muurrestaurant in Parijs is. DIT = EROTISCH DENKEN. 

Hoe Krijg Je Toegang Tot Erotiek? 

Als je er alleen voor staat, weet je meestal wat en hoe je ‘de klus’ gedaan krijgt.  Porno. Seksspeeltjes. Intense focus op een specifieke sensitieve plek, gevolgd door een snelle handeling. Maar om echt de voordelen van erotiek te ervaren, kan het niet als een ‘job’ worden behandeld. Dus waarom heb je zo’n haast? Ben je bang voor wat er kan gebeuren als je het rustiger aan doet en echt wat ‘quality time’ met jezelf doorbrengt?

Nu meer dan ooit ben jij je eigen panopticum, die sociale controle van binnenuit ervaart.  Je meet en beoordeelt jezelf, waarbij je je lichaam soms ervaart als een gevangenis in plaats van een kasteel vol kamers om slapend te verkennen.  En als je moeite hebt om in je lichaam te zijn, waarom zou je dan de tijd nemen om haar te verkennen? Of wat dat betreft, hoe kan jij je ooit veilig voelen om iemand anders uit te nodigen? Ik heb het niet alleen over penetratie. Ik heb het over het betreden van jouw persoonlijkheid, jouw dromen, wie jij bent, jouw hart en jouw ziel. Als je een zelfcriticus bent vergeet je vaak deze innerlijke wonderen.

Erotische zelfzorg begint met het afremmen van je innerlijke criticus en het toestemming geven aan jezelf om je mooi te voelen, om van je eigen lichaam te genieten, meer mededogen met jezelf te zijn zonder te aarzelen tussen overdaad en repressie. 

Ik denk weleens aan de mensen die hun vingers gebruiken om te ‘swipen’ – voor de veelheid aan mogelijkheden van de beter bewaarde fantasie – en wanneer diezelfde vingers gebruikt kunnen worden om zichzelf te plezieren.

chevron_left
chevron_right