keizer Hadrianus

keizer Hadrianus

Hadrianus en Antinous

De Romeinse keizer Hadrianus, die in de eerste jaren van de tweede eeuw regeerde, probeerde zijn toewijding aan zijn Griekse mannelijke minnaar, Antinous, die in het jaar 130 tijdens een staatsbezoek in Egypte verdronk, te promoten. Na deze tragische dood ging Hadrianus door een periode van intense, obsessieve rouw en “huilde om hem als een vrouw” toen het lichaam van zijn geliefde aan hem werd gepresenteerd.

Keizer Hadrianus was een van de vijf keizers die ook echt iets voor en in het Romeinse-rijk heeft betekent. Opmerkelijk was zijn baard, wat niet gebruikelijk was bij de Romeinen.

Hij had een voorliefde voor Griekenland waar baardgroei wel ‘gewoon’ was. Hadrianus was altijd onderweg of gelegerd in diverse Romeinse gebieden, samen met zijn garnisoen en ‘natuurlijk’ in gezelschap van zijn grote liefde; Antonius.

Eigenlijk stond veel van zijn doen en laten in het teken van zijn grote liefde.

De keizer, die zeven jaar met zijn jonge minnaar had doorgebracht, liet vervolgens 2000 naakte of gedeeltelijk geklede beelden van de mooie tiener in het hele rijk tentoonstellen.

Hadrianus verklaarde zijn geliefde tot een god en stichtte ter ere van hem een ​​cultusstad, Antinoopolis, in Midden-Egypte langs de oevers van de Nijl. Tempels waren gewijd aan de aanbidding van de nieuwste God van het Romeinse Rijk. Dit was een verbazingwekkende daad, omdat vergoddelijking tot dusver in het Romeinse rijk alleen aan keizers werd verleend.

Het buitengewone verhaal van Antinous werd echter per ongeluk bewaard door de katholieke kerk in documenten die het heidendom aan de kaak stelden. Zo werden de prachtige sculpturen en afbeeldingen van Antinous vaak zorgvuldig onder de grond begraven door zijn aanbidders om ze tegen vernietiging te beschermen. Honderden jaren later werden de beelden opgegraven en vervolgens geprezen als prachtige schatten uit de oudheid.

Hadrianus’ overheersende seksuele smaak, zoals die van Trajanus, zijn voorganger als keizer, was voor tienerjongens, en hij verwekte geen kinderen. De keizer schreef extravagante liefdesgedichten waarin hij jonge mannen verafgoodde, die helaas allemaal verloren zijn gegaan.

De overgebleven voorbeelden van de sculpturen en bustes van Antinous die hij opdracht gaf, behoren echter tot de grootste nog bestaande kunstwerken van de Hellenistische periode.

Sommige hiervan worden momenteel tentoongesteld in het Vaticaan, het Louvre, Fitzwilliam en het Altes Museum (Berlijn). Hadrianus pronkte met liefde voor hetzelfde geslacht door de tuinen van zijn villa in Tivoli te vullen met suggestieve standbeelden van tienerjongens.

Hadrianus, Sabina en Antinous

Hadrianus – 14e keizer van het Romeinse Rijk (Latijn: Publius Aelius Hadrianus Augustus; 24 januari 76 – 10 juli 138) was Romeins keizer van 117 tot 138. Hadrianus staat bekend om het bouwen van de muur van Hadrianus, die de noordelijke grens van Britannia markeerde. Hij herbouwde ook het Pantheon en bouwde de Tempel van Venus en Roma. Philhellene in de meeste van zijn smaken, wordt door sommigen beschouwd als een humanist, en hij wordt beschouwd als de derde van de vijf goede keizers.

Hadrianus werd geboren als Publius Aelius Hadrianus in een Spaans-Romeinse familie. Hoewel Italica bij Santiponce (in het huidige Spanje) vaak als zijn geboorteplaats wordt beschouwd, blijft zijn werkelijke geboorteplaats onzeker. Algemeen wordt echter aangenomen dat hij uit een familie kwam met eeuwenoude wortels in Hispania. Zijn voorganger, Trajanus, was een neef van moederszijde van de vader van Hadrianus.

Vibia Sabina (83-136/137) was een Romeinse keizerin, echtgenote en achterneef, eenmaal verwijderd, van de Romeinse keizer Hadrianus. Zij was de dochter van Matidia (nicht van de Romeinse keizer Trajanus), en suffect consul Lucius Vibius Sabinus. Na de dood van haar vader in 84, ging Sabina, samen met haar halfzussen, bij de moeder van hun moeder, Marciana, wonen en groeide op in het huishouden van Trajanus met zijn vrouw Plotina.

Antinous (ook Antinoüs of Antinoös; 27 november, ca. 111 – vóór 30 oktober was 130 een Bithynische Griekse jeugd en een favoriet, of minnaar, van de Romeinse keizer Hadrianus. Hij werd vergoddelijkt na zijn dood, en werd aanbeden in zowel het Griekse Oosten en Latijns-West, soms als een god (theos) en soms alleen als een held (heros)

Antinous
Antinous gezicht recontstructie
Hadrianus gezicht reconstructie.

Frederik de Grote van Pruisen, wiens homoseksualiteit niet afnam, zelfs niet na de harde behandeling door zijn vader, imiteerde de villa van Hadrianus in Tivoli toen hij zijn eigen paleis bouwde, genaamd Sans Souci. Frederick verwerkte bustes van Antinous om te functioneren als een subtiele code voor zijn eigen homoseksuele verlangens.

chevron_left
chevron_right

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment
Name
Email
Website